Primaria comunei Tulghes:

Tulghes,Str. Centru, nr. 339

Telefon: 0266338107

Fax: 0266338454

Acces rapid:

Prefectura judetului Harghita

Consiliul Judetean Harghita

Presedintia Romaniei

Guvernul Romaniei

Senatul Romaniei

e-Guvernare

Camera Deputatilor

ANIAP

Repere Turistice

Situri mai cunoscute sunt Bisericuta de lemn de la Pr Marc din anul 1790 – care exista si astazi restaurata si unde se afla si „Cimitirul eroilor din primul razboi mondial” – aici s-au gasit si ruinele unei scoli.

Cladiri de partimoniu: „Biserica ortodoxa” construita în anul 1882, „Cripta” unei familii de armeni care este în vecinatatea bisericii ortodoxe „Cuptorul de var” de la Valea Frumoasa „Casa cu ceas” ceasul din lemn  

Fostul „Han de la Tulghes” actualmente instalat la Muzeul culturii si civilizatiei din Sibiu.

Au existat câteva personalitati în Tulghes, dar din pacate casele în care au trait au fost distruse în timp, printre cei mai de seama fii ai Tulghesului se numara Alexandru Nicolescu 1882-1941, mitropolit a Bisericii Greco-Catolice.

Monumentele din Tulghes : „Monumentul eroilor„ din centrul comunei .

Exista de asemenea un punct muzeistic în care s-au adunat multe lucruri de la taranii din localitate , sunt astfel în colectie : un razboi de tesut în stare de functionalitate , costume populare, înscrisuri si acte vechi  etc.

Atractii turistice, zone :

-        Piatra Rosie si Piatra Runcului la 1425 m înaltime , care domina localitatea

-        Pietrele Comarnicului care au un platou întins de cîteva sute de m

-        Exista 11 izvoare de apa minerala care au fost înregistrate si inventariate

-        Exista rezervatia de stejar unica la aceasta altitudine (800 m )

-        Bogatia peisajului aproape unica cu o varietate de plante si animale salbatice

-        Rezervatia naturala Pietrele Rosii în suprafata de 14 ha  -  Muntele Pietrele Rosii se ridica la nord deasupra comunei Tulghes, la o altitudine de 1215  . Pietrele Rosii este o stânca de calcar bine individualizata , consituita din calcare hippuritice. Pe latura ei prezinta povârnis format din sfarâmatura de calcar. Vârful ei ofera o frumoasa priveliste a împrejurimilor  si este un punct de reper. Rezervatia Pietrele Rosii prin speciile endemice prezinta o importanta fitogeografica. Aici a fost descoperit în anul 1981 de Römer endemismul Astragalus römeri Smink, al carei areal este foarte resrâns în tara noasra. Dintre elementele floristice  sunt importante de amintit : Delphinium sinokaianu, Nieracium pojoritense, Poa Rechmani, Silene  zawadzkii. În cadrul rezervatiei se întâlnesc urmatoarele etaje fitoclimatice :

-        etajul montan de molidisuri pure

-        etajul montan de amestecuri

-        etajul deluros de cvercete si sleauri de deal

Suprafata acoperita cu padure de amestec normal de rasinoase si fag cu flora de mull se lntalneste la altitudini cuprinse între 700 – 1400 m pe versanti cu înclinari si expozitii diferite , mai frecvent moderati – puternic inclinati. Sub paduri s-a dezvoltat un strat erbaceu , din alcatuirea carara se pot enumera plante ca Oxalis acetosella , Asperula odorata precum si Festuca silvatica, în anumite locuri întâlnim si Festuca Rubra.

Dintre plantele protejate mai întâlnim în zona : Hieracium pojoritense, Juniperus sabina, Astragalus romeri, Delphinium simonkaianum. Padurile din microregiune sunt de asemenea populate cu cu specii de mamifere ca : cerbul comun, ursul brun, mistretul, capriorul , capra neagra, lupul, vulpea, râsul si pisica salbatica , precum si diferite specii de pasari dintre care cele mai valoroase sunt cocosul de munte si ierunca.  

 

 

| Acasa | Localizare | Galerie | Documente | Harta Site | Contact |
2010 © Primaria comunei Tulghes.